Proprioceptivna neuromuskularna facilitacija u rehabilitaciji pacijentice s protruzijom intervertebralnih diskova - Marina Brizić (Physiotherapia Croatica, 2026)
Uvod: Sjedilački način života, nedovoljna razina tjelesne aktivnosti i pretilost povezanisu s povećanim rizikom razvoja degenerativnih promjena kralježnice, uključujući protruzijuintervertebralnog diska. Takve promjene mogu biti praćene boli, smanjenom pokretljivošćui ograničenjima u svakodnevnom funkcioniranju, što može negativno utjecatina tjelesno i psihološko zdravlje te kvalitetu života pojedinca. Jedan od fizioterapijskihpristupa koji se primjenjuje u rehabilitaciji osoba s mišićno-koštanim poremećajimajest proprioceptivna neuromuskularna facilitacija (PNF). Cilj ovog rada bio je prikazatiučinke rehabilitacijskog pristupa temeljenog na PNF-u kod pacijentice s protruzijomintervertebralnih diskova.Opis slučaja: Pacijentici u dobi od 62 godine, s dijagnosticiranom protruzijom intervertebralnihdiskova i brojnim komorbiditetima, indicirana je fizioterapija. Vodeći simptombila je bol, praćena značajnim ograničenjem aktivnosti i dugotrajnim mirovanjem tijekomprethodne godine. Početna fizioterapijska procjena uključivala je mjerenje pokretljivostilumbalne kralježnice, procjenu intenziteta boli te procjenu funkcije i aktivnosti premaMeđunarodnoj klasifikaciji funkcioniranja, onesposobljenosti i zdravlja (MKF). U svrhupostizanja kratkoročnih rehabilitacijskih ciljeva, prvenstveno smanjenja boli i povećanjapokretljivosti kralježnice, tijekom dva tjedna primjenjivan je rehabilitacijski pristup temeljenna proprioceptivnoj neuromuskularnoj facilitaciji. Nakon završetka intervencijeprovedena je završna fizioterapijska procjena.Zaključak: Nakon dvotjedne primjene rehabilitacijskog pristupa temeljenog na proprioceptivnojneuromuskularnoj facilitaciji zabilježeno je smanjenje intenziteta boli, povećanjeopsega pokreta lumbalne kralježnice te poboljšanje funkcije i aktivnosti. Rezultatiovog prikaza slučaja upućuju na potencijalnu korist primjene PNF-a u rehabilitaciji pacijenatas protruzijom intervertebralnih diskova i funkcionalnim ograničenjima