Terapija pokretom niskog intenziteta - Antun Jurinić; Alda Ranogajec (Physiotherapia Croatica, 2026)
Uvod: Terapija pokretom predstavlja jednu od najstarijih metoda fizioterapije kojaprema nekim zapisima postoji već više od 6000 godina. Neizostavna je u rehabilitacijibolesnih, nakon ozljeda ili operacija. Cilj ovog rada bio je prikupiti jasne znanstvenedokaze o učincima terapije pokretom niskog intenziteta na bol, mišićnu snagu, ravnotežu,opću pokretljivost, kardiovaskularnu funkciju i psihološko zdravlje te kvalitetuživota i sigurnost pacijenta.Metode: Proveden je pregled literature pretraživanjem relevantnih baza podatakaPubMed, MEDLINE, Cochrane, SCOPUS, Hrčak. Ključne riječi za pregled bile su: terapijapokretom niskog intenziteta, učinak, koristi, znanstveni dokazi, fizioterapija.Rezultati: Pronađeno je ukupno 378 radova. U ovom preglednom radu izdvojeno je11 studija koje su zadovoljile kriterije uključivanja i isključivanja.Zaključak: Dobiveni rezultati potvrđuju važnost primjene terapije pokretom niskogintenziteta u fizioterapiji kao sigurne i učinkovite za pacijente. Istraživanja pokazujuučinak terapije niskog intenziteta na bol, ravnotežu, pokretljivost, psihičko zdravlje ikvalitetu života.