Bursa’da Traktör Kazalarına Bağlı Ölümler: 107 Olguluk Adli Otopsi Serisi - Samet Kıyak; Büşra Baydemir Kılınç; Yunus Yürekli (Turkish Journal of Forensic Medicine, 2026)
Amaç: Tarımsal üretimde traktörlerin yaygınlaşması ile birlikte insan gücüne olan ihtiyaç azalmış ve traktör kaynaklı ölümler artmıştır. Çalışmamızda Bursa Adli Tıp Grup Başkanlığı‘nda 2015-2024 yılları arasında otopsisi yapılan traktör kazası kaynaklı ölümler değerlendirilerek bu hususta farkındalık oluşturulması ve bu ölümlerin azaltılmasına yönelik adımlar atılmasına katkı sunulması amaçlanmıştır. Yöntem: Traktör kazasına bağlı meydana gelen ölüm olgularının otopsi raporları retrospektif olarak incelenmiş; yaş, cinsiyet, olay türü, olayın meydana geldiği yıl ve ay, ölümün gerçekleştiği yer, yaralanma bölgesi, toksikolojik incelemeler gibi parametreler değerlendirilmiş ve elde edilen veriler IBM SPSS 29 programı ile analiz edilmiştir. Bulgular: 2015-2024 yılları arasında otopsisi yapılan 16.791 olgunun 107(%0,64)’sini traktör kazalarına bağlı ölümler oluşturmaktadır. Olguların %93.5’i erkek, %6.5’i kadındır. Yaş ortalaması yaş 51.35±19.9 olup en küçük olgu 5, en büyük olgu 85 yaşındadır. Olay türü bilinen olgular kendi içinde değerlendirildiğinde traktör kazalarının %56.5’i traktör devrilmesidir. Kazalar en sık %37.4 ile yaz mevsiminde meydana gelmiştir. En sık yaralanma alanları göğüs ve batın bölgeleridir. Olguların %67.2’sinde ölüm olay yerinde gerçekleşmiştir. Sonuç: Traktör kazaları her yaş grubunda ölüme neden olabilen ciddi halk sağlığı sorunlarından biridir. Tarım sektöründe çalışanların çalışma koşullarının denetlenmesi ve iyileştirilmesi, özellikle pediatrik ve geriatrik yaş grubuna yönelik güvenlik tedbirlerinin arttırılması bu ölümlerin azaltılmasına katkı sağlayacaktır.