Jinekoloji ve Obstetri Kliniğinde Çalışan Ebe ve Hemşirelerin Tıbbi Hatalara İlişkin Görüş ve Deneyimleri: Kalitatif Bir Çalışma - Sevda Karakaş; Rojjin Mamuk; Hatice Acar Bektaş (Turkish Journal of Forensic Medicine, 2026)
Amaç: Kadın hastalıkları ve doğum klinikleri, bakım süreçlerinin karmaşıklığı ve yüksek riskli klinik durumlar nedeniyle hasta güvenliği açısından dikkat gerektiren birimler arasında yer almaktadır. Bu araştırma, jinekoloji ve obstetri kliniğinde çalışan ebe ve hemşirelerin tıbbi hatalara ilişkin görüş ve deneyimlerini incelemek amacıyla yürütülmüştür.Yöntem: Araştırma nitel betimsel desende gerçekleştirilmiştir. Amaçlı örnekleme yöntemi kullanılmış ve dahil edilme ölçütlerini karşılayan 15 sağlık çalışanı ile yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Veriler indüktif içerik analizi ile çözümlenmiştir.Bulgular: Analiz sonucunda “Bakım Sürecinde Yapısal ve Mesleki Yük” ve “Tükenmişlik ve Güvensiz Çalışma İklimi” olmak üzere iki ana tema belirlenmiştir. Katılımcılar, iş yükü fazlalığı, uzun çalışma saatleri, ekip içi iletişim yetersizliği, hasta tesliminde eksiklikler ve mesleki bilgi-beceriye ilişkin yetersizlik algısının tıbbi hata riskini artırabileceğini ifade etmiştir. Ayrıca yorgunluk, stres, uykusuzluk, destek eksikliği ve tıbbi hata bildirimi sürecine ilişkin korku ve endişe duygularının öne çıktığı görülmüştür.Sonuç: Bulgular, kadın doğum kliniklerinde tıbbi hata riskinin yalnızca bireysel etkenlerle değil, çalışma koşulları, ekip işleyişi ve örgütsel kültür ile birlikte değerlendirilmesi gerektiğine işaret etmektedir. Bu doğrultuda, hasta güvenliği kültürünü güçlendiren, hata bildirimini destekleyen, ekip içi iletişimi geliştiren ve çalışanların tükenmişlik ile baş etmesini destekleyen kurumsal uygulamaların yararlı olabileceği düşünülmektedir.