Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Adli Tıp Polikliniğinde Düzenlenen Alt Ekstremite Maluliyet Raporlarının Değerlendirilmesi - Kenan Bostanci; Fatma Yücel Beyaztaş; Celal Butun (Turkish Journal of Forensic Medicine, 2026)
Amaç: Trafik kazası, iş kazası, ateşli silah yaralanmaları, darp gibi adli olayların meydana geldiği tarihe göre farklı maluliyet cetvelleri ve yönetmelikler kullanılarak raporlar düzenlenmektedir. Bu çalışmada, maluliyet hesabında kullanılan yönetmeliklerin alt ekstremiteyi ilgilendiren kısımlarının incelenmesi, aralarındaki farkların belirlenmesi ve bu farklılıkların nasıl giderileceğine dair çözüm önerileri sunulması hedeflendi.Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada Sivas Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı’nda 01/01/2020-31/12/2023 tarihleri arasındaki 180 adet alt ekstremite maluliyet raporu retrospektif olarak değerlendirildi. Olgular yaş, cinsiyet, başvuru tarihi, raporu talep eden kurum, hangi yönetmelikten rapor talep edildiği, olayın türü, konsültasyon, maluliyet/engellilik oranları, takdir kullanılması, bakıma muhtaçlık süresi, iş göremezlik süresi gibi verilerle incelenmiştir. Tanımlayıcı analizler ve verilerin karşılaştırılmasının uygulandığı araştırmada veriler SPSS 21.0 paket programı ile analiz edilmiştir. İstatistiksel olarak anlamlılık düzeyi α:0,05 olarak belirlenmiştir.Bulgular: Raporların 114’ünün (%63,3) erkek cinsiyete ait olduğu, %75’inin bireysel talep ile düzenlendiği, %68,3’ü engellilik, %31,7’si maluliyet raporu olduğu, olguların yaş ortalamasının 35,63±19,78 olduğu, başvuruların %93,9’unun trafik kazası, %4,4’ünde ateşli silah yaralanması olduğu tespit edildi. Sonuç: Maluliyet raporlandırmalarında adaletin sağlanması, hak kayıplarının giderilmesi için standart yönetmelik önerilmektedir. Buna göre kişisel farklılıkların göz ardı edilmediği, bilimsel verilere dayalı ve yasal uyumluluğu tam olan raporlar sunulması sağlanmalıdır.