Ev İlaçlaması Sonrası Alüminyum Fosfit Maruziyetine Bağlı 2 Kardeşin Ölümü - Füsun Dere; Ufuk İlingi; Yasemin Balcı (Turkish Journal of Forensic Medicine, 2026)
Giriş: Pestisit zehirlenmeleri mesleki maruziyet, intihar, kazara maruz kalma gibi durumlarla ülkemiz ve dünyamız için büyük bir halk sağlığı sorunudur. Pestisitler, tarım endüstrisi yanı sıra ev ilaçlamasında haşere kontrolü için yaygın olarak kullanılmaktadır ve uygunsuz kullanımları hayati tehlike oluşturabilmektedir. Klorfenapir, binalarda haşere mücadelesinde kullanılan bir proinsektisittir. Maruziyet sonrası akut etkileri silik olup, latent bir dönemi takiben mitokondride oksidatif fosforilasyonu bozarak ölümcül hasara yol açabilir. Alüminyum fosfit ise tahıl depolarında kullanılan bir pestisittir; tablet formundadır ve nemle temas ettiğinde sitokrom c üzerinden hücresel solunumu inhibe eden “fosfin gazı” açığa çıkar.Amaç: Bu çalışmada yaklaşık bir hafta arayla sırasıyla etken maddesi “klorfenapir” ve “alüminyum fosfit” olan pestisitlerle evleri ilaçlandıktan sonra ölen iki kardeş olgunun sunulması amaçlanmıştır. Olgular: Her iki olgunun otopsilerinde küçüklerin ölümüne etkili travmatik bulgu saptanmamış olup, makroskobik ve mikroskobik olarak tüm zehirlenmelerde görülebilecek ödem, konjesyon ve hiperemi gibi nonspesifik bulgular saptanmıştır. Toksikolojik incelemelerde herhangi bir toksik madde saptanmamıştır. Olay yeri ve adli tahkikat bulguları ile birlikte küçüklerin ölüm nedeninin “alüminyum fosfit” zehirlenmesi olduğuna karar verilmiştir. Tartışma: Çalışmada sunulan olgulardan yola çıkılarak, ev ilaçlamasında bir hafta arayla kullanılan “klorfenapir” ve “alüminyum fosfit” in kullanım alanları, maruziyet sonrası akut ve kronik dönem etkileri, zehirlenme bulguları, insan vücudu üstündeki etki süreleri tartışılmış, pestisitlerin güvenli kullanımı için alınması gereken önlemlerin önemine vurgu yapılmıştır.