Adli Bilişim Mobil İncelemeleri Alanında Kullanılan Yazılımların Karşılaştırılarak Farklılıkların Belirlenmesi - Sezgin Ertuğrul; Adnan Keçe; Hasan Tunay (Turkish Journal of Forensic Medicine, 2026)
Amaç: Delil niteliğinde olan bir mobil cihazın içerisindeki verilerin eksiksiz, doğru ve bozulmadan alınması gerekmektedir. Mobil cihaz içerisindeki veriler Cellebrite UFED, XRY ve Oxygen Forensic Suite vb. adli bilişim yazılım araçları kullanarak dijital ortamlardan elde edilebilmektedir. Bu çalışmada Android ve iOS işletim sistemlerine sahip farklı mobil cihazlardan farklı adli bilişim yazılımları aracılığıyla elde edilen veriler kategori bazında değerlendirilerek yazılımların işletim sistemi ve veri kategorisi bazında üstünlüklerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır.Yöntem: Bu çalışmada Android ve iOS işletim sistemine sahip mobil cihazlarda alınması daha mümkün olan mantıksal imaj türünde imajlar alınarak mukayese yapılmıştır. Mobil cihaz içerisindeki verileri almak amacıyla Cellebrite UFED, XRY ve Oxygen Forensic Suite programları ile imaj alma işlemi gerçekleştirilmiş ve elde edilen imajlar yine kendi paket programlarının analiz uygulaması kullanılarak imaj incelemeleri gerçekleştirilmiştir.Bulgular: Bu çalışmada Android ve iOS işletim sistemine sahip mobil cihazlardan mantıksal imaj yöntemiyle elde edilen veriler karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Karşılaştırmalar, “Rehber, Arama Kaydı, Uygulamalar, Dosya, Medya, Web, Hesaplar-Güvenlik-Şifre, Sohbetler, Anlık Mesajlar (SMS) ve Konum” verileri üzerinden yapılmıştır. Bulguların veri türleri, içerik kapsamı ve detay seviyeleri, tekrarlı ve anlamlı verileri açısından belirgin farklılıkları olduğu görülmüştür. Sonuç: Bu çalışmada mobil adli bilişim incelemelerinde kullanılan üç farklı yazılımın altı farklı cihaz üzerinden alınan mantıksal imajlarından (kopya) elde edilen bulgular kullanıcı verilerine göre karşılaştırılmış, Cellebrite UFED yazılımının iOS işletim sistemlerinde, Oxygen Forensic Suite yazılımın Android işletim sistemlerinde daha çok anlamlı veri çıkardığı gözlemlenmiştir. XRY yazılımının da diğer yazılımlara kıyasla ortalama sonuçlar ortaya çıkardığı görülmüştür. Android ve iOS işletim sistemine sahip cihazlar birlikte değerlendirildiğinde Oxygen Forensic Suite yazılımı mantıksal imaj türünde diğer iki yazılıma kıyasla fazla veri elde ederek daha başarılı bir sonuç elde etmiştir.