Türkiye’deki İntihar Vakalarının İstatistiki Analizi ve Yorumlanması - Songül Binay; Murat Binay (Turkish Journal of Forensic Medicine, 2026)
Amaç: Bu çalışmada 2000-2023 yılları arasında Türkiye’de meydana gelen intiharların neden, yöntem ve demografik özellikler açısından analiz edilmesi ve bu süreç içindeki eğilimin incelenmesi amaçlanmıştır.Materyal ve Metod: Bu çalışmada 2000-2023 yılları arasındaki güncel Türkiye İstatistik Kurumu verileri kullanılarak intihar vakaları istatistiki olarak analiz edilmiştir. İntihar şekli, yaş, ikamet ettikleri yer, medeni hali ve eğitim durumları, ekonomik sorunları, demografik özellikleri göz önünde bulundurularak değerlendirilmiştir. Kaba intihar hızı ve trendleri ise 1975-2023 yılları arası değerlendirilmiştir.Bulgular: Erkeklerin intihar sayılarının yıllar itibari ile çok yüksek düzeyde artış eğiliminde olduğu ve ilerleyen yıllarda artış göstermesinin oldukça yüksek olasılıkta gerçekleşeceği ifade edilebilir (β=0,92, p=0,01). İntiharların en sık gözlendiği cinsiyet erkek ve en sık gözlendiği yaş aralığı 15-24’tür. En sık kaydedilen intihar nedeni, “neden bilinmiyor” dur. Bilinen nedenler arasında ilk sırada hastalık yer almaktadır. En sık başvurulan yöntem asıdır. İntiharların en sık izlendiği mevsimler ilkbahar ve yazdır.25 yaş altı kadınların aile geçimsizliği nedeni ile intihar sayısı ortalamaları erkeklerden fazla olduğu, 25 yaş ve üstü için aile geçimsizliği, ticari başarısızlık, hastalık ve geçim zorluğu nedeni ile intihar eden erkelerin ortalamasının kadınlara göre daha fazla olduğu görülmektedir.Sonuç: Risk altında olarak kabul edilebilecek 15-24 yaş aralığındakiler, psikiyatrik hastalığı olanlar, ağır hastalığı olanlar, kaba intihar hızının yüksek olduğu şehirlerde yaşayanlar gibi belli başlı gruplar birinci basamakta belirli aralıklarla intihar riski açısından taranarak, önleyici ve koruyucu tedbirlerle öngörülebilir ve önlenebilir. Daha genç insanlar için, stresli yaşam olaylarıyla başa çıkma becerilerini artırmayı amaçlayan farklı programlar uygulanmalıdır. Okullarda, öğrencilere de karşılaştıkları sorunlarla nasıl başa çıkacakları konusunda eğitim verilmelidir.