Dijital çağda ergenlik: İnternet bağımlılığı üzerine bibliyometrik analiz - Şeyma Dursun; Neriman Aral (Anatolian Journal of Health Research, 2026)
Amaç: Çalışma, ergenlerde internet bağımlılığıyla ilgili yayınları bibliyometrik analiz yöntemiyle incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Yöntem: Çalışmanın amacına uygun 4947 veri toplanmıştır. Veriler bibliyometrik analiz yöntemiyle değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmada 2002-2026 yılları arasında toplam 4947 çalışma yayımlanmış; özellikle 2010 yılından itibaren hız kazanan çalışmalarda, 2025 yılında yaklaşık 600 yayın ile zirve noktasına ulaşmıştır. Anahtar kelime ağ analizi, internet bağımlılığının en güçlü şekilde "depresyon" ve "anksiyete" değişkenleriyle ilişkili olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Alanın en etkili yayın organı "Computers in Human Behavior" dergisidir. Çin, dünyada ilk sırada yer alırken; Türkiye, 271 yayın ile dünya genelinde 2. sırada yer almaktadır. Kuss ve Griffiths (2014) tarafından yapılan çalışma 895 küresel atıf ile alanın en etkili eseri olurken; Kim ve ark. (2006) çalışması %59.52 ile en yüksek yerel atıf oranına sahip en yüksek araştırma olarak belirlenmiştir. Sonuçlar: Ergenlerde internet bağımlılığı literatürü, özellikle 2018'den sonra hızla yükselen, depresyon ve anksiyete ile doğrudan ilişkili dinamik bir alandır. Küresel literatürde Çin ilk sırada liderliğini korurken, Türkiye 271 yayınla dünya genelinde 2. sıraya yerleşerek konuya olan yüksek akademik duyarlılığını kanıtlamıştır. Ancak Türkiye’deki çalışmaların büyük oranda yerel kaldığı ve uluslararası iş birliklerinin geliştirilmesine ihtiyaç duyulduğu saptanmıştır.