Traditional Bulgarian Folk Dances in the Contemporary Cultural Environment - Irina Petkova-Nesheva (Research Announcements "Heritage BG", 2026)
Настоящият доклад разглежда българските народни хора и танци като значим компонент на нематериалното културно наследство и като съществен фактор за съхраняването на националната идентичност, социалната памет и културната устойчивост на българското общество. Изследването анализира обществената информираност, нагласите и участието в дейности, свързани с народните танци, както и възможностите за тяхното популяризиране в съвременната културна среда. Чрез анкетно проучване се изследва ролята на образованието, медиите и дигиталните платформи за информираност относно българските фолклорни традиции