Ebelik Öğrencilerinde Gebelik Öncesi Doğum Korkusu - Özlem Arı; Betül Uzun Özer; Esma Nur Şahin (Artuklu Health, 2026)
Giriş: Doğum korkusu; gebelik öncesi, gebelik, doğum ve doğum sonrası dönemlerde kadınların iyilik halini bozan güçlü bir kaygı olarak tanımlanmaktadır. Kadınların perinatal ruh sağlıklarının korunmasında doğum korkusunun belirlenmesi önemli bir yere sahiptir. Geleceğin sağlık profesyonelleri olan ebelik öğrencilerinin gebelik öncesi doğum korkusu yaşama durumlarını bilmek, sahip oldukları duyguların sağlık sistemine ve topluma yansımalarını öngörebilmek adına önemli bir yere sahiptir. Bu çalışma ile ebelik öğrencilerinin gebelik öncesi doğum korkusu yaşama durumlarını belirlemek amaçlanmıştır.Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel nitelikte olan araştırma, Mayıs-Haziran 2024 tarihleri arasında 209 ebelik bölümü öğrencisi ile yürütülmüştür. Çalışmanın verileri Kişisel Bilgi Formu ve Gebelik Öncesi Doğum Korkusu Ölçeği kullanılarak toplanmıştır.Bulgular: Öğrencilerin yaş ortalaması 20.86±2.09 olarak bulunmuştur. Çalışmaya katılan öğrencilerin Gebelik Öncesi Doğum Korkusu Ölçeği puan ortalaması 36.69 olarak bulunmuştur. Doğum dersini alma durumu ile gebelik öncesi doğum korkusu ölçek puanı arasında istatistiksel yönden anlamlı bir farklılık bulunmuştur (p=0.048). Doğum dersi almayanların ölçek puan ortalaması 37.77 iken doğum dersi alanların ölçek puan ortalaması 34.84 olarak bulunmuştur.Sonuç: Bu çalışmada ebelik öğrencilerinin orta düzeyde doğum korkusu yaşadığı, gelecekte doğum şekli tercihi sezaryen olan ve doğum dersini almayan öğrencilerde doğum korkusunun daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Bu bulgular, ebelik eğitiminde doğum sürecine ilişkin bilgi ve farkındalığı artırmaya yönelik eğitimlerin önemini ortaya koymakta; doğum korkusunun erken dönemde belirlenmesi ve azaltılmasına yönelik girişimlerin planlanmasına katkı sağlamaktadır.