Zenit – dawna fabryka TowarzystwaAkcyjnego Winkler, Gärtner i Bormann w Łodzi– historia pewnej rewitalizacji - Katarzyna Janicka-Świerguła (BUILDER, 2023)
Prace rewitalizacyjne i adaptacyjnew obiektach pofabrycznych wymagajązaawansowanych badań oraz analiz na etapieprzedprojektowym, by prawidłowo ocenićstan zachowania i możliwości ekspozycjigłównych atutów zabytku. Celem artykułujest zbadanie na przykładzie centrumbiurowego Zenit zlokalizowanego w Łodziprzy ulicy Sienkiewicza 82/84 procesu pracprojektowych oraz realizacyjnych polegającychna przebudowie i nadbudowie obiektu.W artykule posłużono się metodą studiumprzypadku, badaniami in situ oraz badaniamiempirycznymi. Przytoczono przeprowadzonedziałania rewitalizacyjne i adaptacyjne, wskazującna główne decyzje projektowe. Uzyskanerezultaty pozwoliły wysnuć wnioski,że o ponadczasowości procesów rewitalizacyjnychdecyduje zachowanie oryginalnościstruktury, szlachetność materiałów oraz rozwiązańarchitektonicznych, a także nieuleganietrendom i zastosowanie oryginalnych,indywidualnie zaprojektowanych detali.PRAWIDŁOWY SPOSÓB CYTOWANIA: Janicka-Świerguła Katarzyna, 2023, Zenit – dawna fabryka Towarzystwa Akcyjnego Winkler, Gärtner i Bormann w Łodzi – historia pewnej rewitalizacji, „Builder” 8 (313). DOI: 10.5604/01.3001.0053.7568