Фінансово-правові аспекти оцінки майна з державною часткою в умовах правового режиму воєнного стану - Ольга Стародубова; Ігор Стародубов (Problems of Modern Transformations. Series: Law, Public Management and Administration, 2026)
Дослідження присвячено комплексному аналізу фінансово-правових засад оцінки майна з державною часткою в умовах правового режиму воєнного стану. Воєнний стан істотно ускладнив оцінювання державного майна, корпоративних прав держави та активів господарських товариств із державною участю через пошкодження об’єктів, нестачу ринкових даних і потребу у фінансуванні компенсацій. Невизначеність правового режиму конкретного активу створює ризик помилкового вибору процедури оцінювання та джерела відшкодування. Метою дослідження є визначення правової природи такої оцінки та особливостей застосування під час воєнного стану. Дослідження побудовано як нормативно-доктринальний аналіз українського законодавства, національних стандартів оцінки, спеціальних методик визначення шкоди та наукових підходів. Послідовно зіставлено правовий статус об’єкта, мету оцінки, застосовну процедуру та фінансові наслідки результату. Основна гіпотеза полягає в тому, що правовий режим конкретного об’єкта має визначатися раніше за методичний підхід до обчислення його вартості. Використано формально-юридичний, системно-структурний, порівняльно-правовий і логіко-семантичний методи, а також аналіз, синтез та узагальнення. Встановлено, що поняття «майно з державною часткою» є узагальнювальним, а наявність державної частки не перетворює активи товариства на державну власність. Розмежовано професійну оціночну діяльність, управління державною власністю та бюджетні відносини. Доведено, що спеціальні правила воєнного стану застосовуються до оцінки в процедурі примусового відчуження, тоді як вилучення державного майна здійснюється без компенсації. Визначено, що компенсація за примусове відчуження є видатком державного бюджету, кошти від приватизації – джерелом його фінансування, а надходження від продажу активу товариством належать товариству. Обґрунтовано розмежування прямих збитків, потреб у відновленні та зменшення вартості бізнесу, а також недопустимість подвійного врахування воєнного ризику. Теоретичне значення результатів полягає в уточненні міжгалузевої природи оцінювання майна з державною часткою. Практичне значення полягає у можливості використання висновків під час вибору процедури оцінки, визначення права на компенсацію, рецензування звітів оцінювачів. Наукова новизна полягає у розвитку підходу до визначення правового режиму конкретного об’єкта як первинної передумови вибору процедури оцінювання та конкретизації правил примусового відчуження і вилучення щодо товариств із державною участю. Стаття має теоретичний характер.