Система суб’єктів адміністративно-правового забезпечення реалізації права на освіту в умовах воєнного стану: функціональний підхід - Ганна Алишева (Problems of Modern Transformations. Series: Law, Public Management and Administration, 2026)
У статті здійснено адміністративно-правовий аналіз системи суб’єктів забезпечення реалізації права на освіту в умовах дії правового режиму воєнного стану на засадах функціонального підходу. Наголошено, що актуальність дослідження зумовлена помітним впливом особливого правового режиму на реалізацію права на освіту, а також відсутністю у доктрині цілісної функціональної моделі суб’єктного складу, здатної подолати обмеженість як суто інституційних (перелік органів), так і нормоцентричних (лише суб’єкти нормотворчості) підходів. Обґрунтовано, що предметом досліджуваного механізму є фактична реалізація права на освіту як динамічне явище публічно-правової дійсності, яке в умовах воєнного стану операціоналізується через вимоги безпечності, безперервності та доступності освітнього процесу. Показано, що саме визначення предмета як спрямованої діяльності детермінує коло активних суб’єктів забезпечувального впливу, а отже, зумовлює потребу розгляду їх сукупності як цілісної системи з вертикальними, горизонтальними та зовнішніми зв’язками. Аргументовано, що за функціональним критерієм система суб’єктів структурується на чотири підсистеми: стратегічного детермінування та нормативного проектування; спеціальної забезпечувальної компетенції та методологічного управління; безпосередньої операційної реалізації; наглядово-охоронної діяльності. Установлено, що, на відміну від рівневих класифікацій, функціональний поділ розкриває не лише склад, а й призначення кожної групи суб’єктів у механізмі забезпечення. Окрему увагу приділено функціональній трансформації системи в умовах воєнного стану, за якої до звичайного кола суб’єктів долучаються тимчасові державні органи надзвичайного характеру – військове командування та військові адміністрації, а забезпечення права на освіту досягається не спеціальними «освітніми» повноваженнями безпекових суб’єктів, а узгодженням їхньої діяльності з діяльністю органів управління освітою та закладів освіти. Сформульовано авторське визначення системи суб’єктів адміністративно-правового забезпечення реалізації права на освіту в умовах воєнного стану.