Melatoninin Kanser Gelişiminde ve Tedavisinde Antioksidan Rolü - Emre Kahveci; Funda İfakat Tengiz; Mustafa Soyöz (Izmir Katip Celebi University Faculty of Medicine, 2026)
Dünya çapında ölüm oranları yüksek multifaktoriyel bir hastalık olan kanser, üzerine en çok araştırma yapılan, günümüzde gelişmiş teknolojilere rağmen kesin çözümünü bulamadığımız insanlığı etkileyen hastalıklardan biridir. Antioksidan yönüyle öne çıkan melatonin, hala tam olarak anlaşılamamış birçok mekanizma ve yolakta görev almaktadır. Bu durum çok yönlü bir bileşik olan melatoninin, günümüz dünyasının en büyük sağlık sorunlarından biri olan kanser üzerindeki etkilerine yoğunlaşılmasını sağladı. Geçtiğimiz yarım asır boyunca Melatonin- Kanser ilişkisini aydınlatmaya yönelik birçok araştırma yapılmıştır. Derlenen verilerin büyük bir çoğunluğu, melatoninin kanser gelişimini aşağı yönlü etkilediği ve potansiyel bir tedavi yolu oluşturabileceğini desteklemektedir.