Severe upadacitinib-induced anemia in a multi-refractory Crohn’s disease patient – a case report - Anna Gojdicova; Igor Sturdik; Juraj Toth; Stanislav Majna; Jana Skubakova; Michaela Granak-Pytliakova; Tibor Hlavaty (Gastroenterologie a hepatologie, 2026)
Úvod: Inhibítory Janusovej kinázy (JAK) predstavujú účinnú perorálnu liečebnú možnosť pri stredne ťažkej až ťažkej forme zápalového ochorenia čriev (IBD), ktoré nereaguje na konvenčné a biologické lieky. Boli hlásené hematologické nežiaduce účinky, avšak závažná myelosupresia je zriedkavá a jej klinické zvládnutie – najmä rozhodnutie o pokračovaní liečby u pacientov, ktorí z nej majú podstatný prínos – naďalej predstavuje výzvu. Popis prípadu: Predkladáme prípad 45-ročnej ženy s Crohnovou chorobou postihujúcou hrubé črevo, ktorá bola multirefraktérna voči postupnej liečbe. Liečba upadacitinibom bola zahájená štandardnou indukčnou dávkou (45 mg raz denne), čo viedlo k rýchlej klinickej, biochemickej a pacientkou hlásenej remisii v priebehu jedného mesiaca. Približne po štyroch mesiacoch liečby sa u nej vyvinula normocytárna anémia 3. stupňa s hladinou hemoglobínu 80 g/l. Napriek tejto závažnosti pacientka odmietla trvalé prerušenie liečby upadacitinibom z dôvodu výrazného zlepšenia symptómov a kvality života. Po opakovaných úpravách dávky sa hladina hemoglobínu postupne vrátila do normálneho rozmedzia. Klinická remisia, mukozálne hojenie slizníc a normalizácia zápalových markerov pretrvávali. Záver: Tento prípad ilustruje, že závažná myelosupresia vyvolaná upadacitinibom môže byť reverzibilná skôr znížením dávky než trvalým vysadením lieku, a zdôrazňuje kľúčovú úlohu spoločného rozhodovania u pacientov s IBD, ktorí majú obmedzené zostávajúce terapeutické alternatívy. Počas liečby inhibítormi JAK je nevyhnutné dôsledné hematologické sledovanie, najmä u pacientov, ktorí boli v minulosti viackrát vystavení pôsobeniu imunomodulátorov.