Effect Clinical Characteristics and Outcomes of Acute Pulmonary Embolism in Older Adults: A Comparison of Patients Aged 65–75 Years and ≥75 Years - Gökçe Külah; Ayşe Çapar; Harun Çıtlak; Şeyma Başlılar (Maltepe Tıp Dergisi, 2026)
Amaç: Pulmoner emboli (PE), özellikle yaşlı gruplarda morbidite ve mortalitenin önemli bir nedenidir. Bu çalışmada, yaşın hastalık seyrine etkisini incelemek için 65 yaş ve üzeri PE hastalarının klinik, demografik ve laboratuvar bulguları karşılaştırılmıştır. Materiyal- metodlar: Bu retrospektif gözlem çalışması, PE tanısı ile hastaneye yatırılan 188 hastayı içermektedir. Hastaların demografik özellikleri, komorbiditeleri, laboratuvar parametreleri, ekokardiyografi bulguları ve klinik seyri hastane kayıtlarından elde edilmiştir. Hastalar yaş gruplarına göre karşılaştırılmıştır: 65-75 yaş ve ≥75 yaş. Bulgular: Tüm grubun ortalama yaşı 72,6±7,14 idi, bunların %52,7'si erkek ve 41'i (%21,8) 75 yaşın üzerindeydi. En sık görülen semptom nefes darlığı (%93,6) idi ve DVT (%13,9) 75 yaşın üzerindeki hastalarda daha sık görüldü. D-dimer, pro-beyin natriüretik peptid (pro-BNP) ve troponin düzeyleri yaşlı grupta anlamlı olarak daha yüksekti. Ekokardiyografide sağ kalp dilatasyonu oranı ≥75 yaş grubunda daha sık görüldü (%36,1'e karşı %3,4, p