Letrozole-Induced Hypersensitivity Pneumonitis: A Rare but Serious Pulmonary Complication in Breast Cancer Therapy - Beyza Ekinci; Eylem Tunçay; Elif Torun Parmaksız (Maltepe Tıp Dergisi, 2026)
65 yaşında, hipertansiyon ve meme kanseri öyküsü bulunan kadın hasta, onkoloji bölümü tarafından kliniğimize yönlendirildi. Başlangıçta asemptomatik olduğu bildirilen hastanın, son dönemlerde ilerleyici nefes darlığı ve öksürük şikayeti mevcuttu. Bir yıldır günde 2.5 mg letrozol kullanmaktaydı. Ayrıntılı sorgulamada, uzun süreli ev temizliği işi yaptığı öğrenildi. Bilgisayarlı tomografi (BT) taramalarında, bilateral kalıcı buzlu cam opasiteleri saptandı ve bu bulguların letrozol kaynaklı aşırı duyarlılık pnömonisine bağlı olabileceği düşünüldü. Yapılan bronkoalveoler lavaj (BAL) incelemesinde düşük CD4/CD8 oranı ve lenfosit predominansı tespit edildi. Etiyolojik etken olarak değerlendirilen letrozol tedavisi sonlandırıldı ve kortikosteroid tedavisi başlandı. Takip BT görüntülemelerinde pulmoner bulgularda gerileme gözlendi. Bu olgu, letrozolün nadir ancak ciddi bir pulmoner yan etkisine dikkat çekmekte ve meme kanseri tedavisi alan hastalarda solunumsal semptomların gelişmesi durumunda ilaca bağlı hipersensitivite pnömonisinin ayırıcı tanıda göz önünde bulundurulması gerektiğini vurgulamaktadır.