КЛАСИФІКАЦІЯ НОРМАТИВНО-ПРАВОВИХ АКТІВ У СФЕРІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ ГРОМАДИ АДМІНІСТРАТИВНОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ НАЦІОНАЛЬНОЇ ПОЛІЦІЇ УКРАЇНИ - Максим АХРАМЄЄВ (Scientific Bulletin of the Dnipro State University of Internal Affairs, 2026)
У статті розглянуто погляди дослідників на класифікацію нормативно-правових актів, що регулюють питання адміністративної діяльності Національної поліції України, та на цій основні пропонуються підходи до класифікації нормативно-правових актів у сфері забезпечення безпеки громади адміністративною діяльністю Національної поліції України. Зазначається, що вся діяльність поліції, повноваження поліцейських та процедурні аспекти реалізації їхніх повноважень та виконання завдань, покладених на поліцію, відбувається виключно відповідно до положень нормативно-правових актів, таким чином, багато в чому ефективність діяльності Національної поліції України залежить не лише від високоякісних кадрів, а й від удалого нормативно-правового забезпечення. Згідно з підходом до групування нормативно-правових актів за напрямами адміністративної діяльності поліції щодо забезпечення безпеки громади відповідно до завдань, що стоять перед поліцією, до класифікації належать такі основні групи нормативно-правових актів: нормативно-правові акти, які визначають повноваження поліції, процедурні аспекти здійснення повноважень, а також правила поведінки у сферах забезпечення публічної безпеки та порядку в громаді, здійснення дозвільно-ліцензійної і контрольно-наглядової діяльності та забезпечення безпеки дорожнього руху. Також запропоновано поділяти нормативно-правові акти на такі, норми яких стосуються адміністративної діяльності поліції із забезпечення безпеки громади; що визначають повноваження органів поліції у сфері ліцензійно- дозвільної діяльності, надання адміністративних послуг, а також контрольно-наглядові повноваження із забезпечення дотримання законодавства щодо правил дозвільної системи, безпеки дорожнього руху в громаді; що визначають адміністративно-юрисдикційні повноваження поліцейських у сфері забезпечення безпеки громади; що визначають організаційно-управлінські аспекти діяльності підрозділів поліції, що забезпечують безпеку громади.