ЦИФРОВЕ СЕРЕДОВИЩЕ ПУБЛІЧНОГО УПРАВЛІННЯ ЯК ПЛАТФОРМА ФОРМУВАННЯ, ДОКУМЕНТУВАННЯ ТА РЕАЛІЗАЦІЇ УПРАВЛІНСЬКИХ РІШЕНЬ - Ігор Кушко; Валерій Кононенко (Публічне управління і право: історія, теорія, практика, 2026)
У статті здійснено комплексний науково-практичний аналіз цифрового середовища публічного управління як багатофункціональної інтегрованої платформи, що забезпечує процеси формування, офіційного документування та практичної реалізації управлінських рішень на всіх етапах їхнього життєвого циклу. Досліджено трансформацію класичної ієрархічної системи адміністрування у гнучкі цифрові сервіси, що змінює характер взаємодії органів влади зі стейкхолдерами та сприяє відновленню суспільної довіри до державних інституцій. Особливу увагу приділено партисипаторній концепції демократії та розбудові вітчизняної інфраструктури електронної участі (онлайн-платформи «ВзаємоДія», «Громадський бюджет», системи петицій тощо), яка трансформує громадян у співавторів державної політики. Детально розкрито процедурні та нормативно-правові аспекти документування управлінської діяльності, автоматизацію міжвідомчих процесів за допомогою Системи електронної взаємодії органів виконавчої влади (СЕВ ОВВ) та локальних СЕД (система електронного документообігу) із обов’язковим застосуванням КЕП (кваліфікованний електронний підпис). Охарактеризовано роль системи «Трембіта» як децентралізованого технологічного фундаменту для обміну даними між реєстрами, що реалізує принцип «тільки один раз» та інтегрує сервіси на базі платформи «Дія» та ІС «Вулик». Висвітлено новітній вектор інтелектуалізації публічного врядування через впровадження аналітики великих даних (Big Data) та алгоритмів штучного інтелекту в кадровій політиці, з урахуванням концепції цифрового самовизначення особи. Ідентифіковано ключові технологічні, соціальні, освітні та інституційні бар’єри цифровізації (загрози кібербезпеки, цифровий розрив, низька грамотність, бюрократична інертність апарату) та окреслено скоординовані заходи державної політики щодо їх подолання задля побудови стійкої сервісної держави.