Umjetna inteligencija u logopedskoj terapiji - Antonija Blaži Ostojić; Ana Delevski; Draženka Blaži (Logopedija, 2026)
Primjena umjetne inteligencije (UI) u logopedskoj terapiji zauzima sve značajnije mjesto u suvremenoj rehabilitacijskoj praksi. Cilj je ovog rada narativnim pregledom dostupne literature prikazati mogućnosti i ograničenja primjene umjetne inteligencije u logopedskoj terapiji, s naglaskom na robotski potpomognutu terapiju, mobilne aplikacije, velike jezične modele te specijalizirane sustave umjetne inteligencije. Proveden je narativni pregled literature pretraživanjem relevantnih znanstvenih baza podataka. Rezultati upućuju na značajan potencijal u personalizaciji terapije, povećanju dostupnosti usluga i objektivizaciji praćenja napretka, ali i na prisutnost tehničkih ograničenja te etičkih izazova. Zaključno, umjetna inteligencija se trenutačno može smatrati dopunskim alatom u logopedskoj praksi, uz nužan stručni nadzor.