Belediyelerin Mal ve Hizmet Alımlarında Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri - Canatay Hacıköylü; Yasin Kuş (Maliye Çalışmaları Dergisi / Journal of Public Finance Studies, 2026)
Belediyeler, kamusal hizmetlerin etkin ve sürdürülebilir biçimde arz edilebilmesi amacıyla ihtiyaç duydukları mal ve hizmetlerin önemli bir bölümünü özel sektörden temin etmektedir. Artan ve çeşitlenen toplumsal talepler karşısında sınırlı mali ve beşerî kaynaklarla faaliyet gösteren belediyelerin, kamu alımlarını şeffaflık, rekabet, hesap verebilirlik ve verimlilik ilkeleri doğrultusunda yürütmeleri büyük önem taşımaktadır. Ekonomik, sosyal ve mali etkileri yerel düzeyin ötesine geçerek ulusal ölçekte de sonuçlar doğuran bu süreçlerin hukuki temelini, uluslararası kamu alımı ilkeleriyle uyumlu olarak düzenlenen 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu oluşturmaktadır. Bu kanun kapsamında belediyelerin mal ve hizmet alımlarına ilişkin uygulama süreçlerinin ortaya konulması, uygulamada karşılaşılan sorunlarının tespit edilmesi ve bunlara yönelik çözüm önerileri geliştirilmesi araştırmanın temel amacını oluşturmaktadır. Araştırmada derinlemesine bilgi edinilebilmesi amacıyla nitel araştırma yöntemi benimsenmiş ve durum çalışması deseni kullanılmıştır. Veriler, yarı yapılandırılmış görüşmeler ve belge incelemesi yoluyla toplanmış; içerik analizi yaklaşımı çerçevesinde NVivo 14 Nitel Veri Analiz Programı yardımıyla analiz edilmiştir. Araştırma bulguları, belediyelerin mal ve hizmet alımlarında karşılaştıkları sorunların merkezinde finansman ve nitelikli insan kaynağı eksikliğinin yer aldığını göstermektedir. Ayrıca mevzuat, planlama, makroekonomik koşullar ve süreç yönetiminden kaynaklanan diğer sorunların ise uygun kurumsal ve yönetsel düzenlemelerle daha kısa sürede çözülebilecek nitelikte olduğu sonucuna ulaşılmıştır.