Retrospektivni pogled na četiri desetljeća znanstvenih istraživanja u reproduktivnoj genetici na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci - Nina Pereza; Saša Ostojić; Alena Buretić-Tomljanović; Sanja Dević Pavlić; Tea Mladenić; Lara Saftić Martinović; Anđelka Radojčić Badovinac; Miljenko Kapović; Borut Peterlin (Medicina Fluminensis, 2026)
U ovom preglednom članku donosimo sustavan retrospektivni uvid u četiri desetljeća znanstvenih istraživanja u području reproduktivne genetike na Medicinskom fakultetu u Rijeci, s posebnim naglaskom na razvoj istraživačke infrastrukture, formiranje znanstvenih timova i izgradnju međunarodno prepoznatljivog istraživačkog profila. Istraživačke aktivnosti obuhvatile su ključna područja reproduktivne medicine, uključujući neplodnost, medicinski potpomognutu oplodnju, idiopatske ponavljajuće spontane pobačaje i idiopatske spontane prijevremene porode. Tijekom gotovo 40 godina razvijen je kontinuirani istraživački program koji je uključivao studije genetičke povezanosti, epigenetička istraživanja te suvremene metabolomske pristupe, čime je ostvaren prijelaz od klasičnih gena kandidata prema integrativnim i translacijskim modelima istraživanja. U radu se analizira znanstvena produkcija, realizacija nacionalnih i međunarodnih projekata te obranjeni doktorski radovi kao pokazatelji znanstvene održivosti i generacijskog kontinuiteta. Poseban osvrt daje se razvoju i afirmaciji Zavoda za medicinsku biologiju i genetiku kao prepoznatljivog centra za istraživanja u reproduktivnoj genetici, koji je svojim radom pridonio regionalnoj i međunarodnoj vidljivosti Fakulteta. Ovaj pregled ne predstavlja samo kronološki prikaz postignuća, već i analitičku refleksiju o znanstvenom putu, strateškim odlukama i budućim smjerovima razvoja reproduktivne genetike.