Outcomes of ESIN fixation for long bone fractures in children over 25 years at the department of pediatric surgery, Clinical Hospital Center Rijeka - Nado Bukvić; Filip Bedenik; Suzana Sršen Medančić; Filip Jurić; Damir Hasandić; Marko Radman; Ana Bosak Veršić (Medicina Fluminensis, 2026)
Cilj: Prikazati 25-godišnje iskustvo u liječenju dijafizarnih i dijametafizarnih prijeloma dugih kostiju u djece metodom elastične stabilne intramedularne osteosinteze (ESIN) s naglaskom na učestalost i vrste prijeloma te liječenje komplikacija. Ispitanici i metode: U retrospektivno istraživanje uključena su 503 bolesnika u dobi od tri do 16 godina liječena u Klinici za dječju kirurgiju Kliničkog bolničkog centra Rijeka između 1996. i 2021. godine. Bolesnici su praćeni najmanje dvije godine nakon operacijskog zahvata. Analizirani su demografski pokazatelji, lokalizacija prijeloma, trajanje hospitalizacije te učestalost i karakter komplikacija. Rezultati: Dječaci su bili zastupljeniji (75,9 %) od djevojčica (24,1 %), a najčešći su bili prijelomi podlaktice (53,5 %), zatim potkoljenice (21,0 %), natkoljenice (18,3 %) i nadlaktične kosti (7,2 %). Ukupno je zabilježeno 35 komplikacija (6,96 %), od čega 26 kliničkih i devet radioloških. Većina (85,7 %) komplikacija nastala je u prvih pet godina primjene metode. Najčešće komplikacije bile su lokalna iritacija kože i blaga funkcionalna ograničenja. Prosječno trajanje hospitalizacije iznosilo je 2,7 dana (1 - 9 dana). Zaključak: ESIN je minimalno invazivna, biološki poštedna i učinkovita metoda liječenja prijeloma dugih kostiju u djece. Uz pravilnu indikaciju i dosljedno poštivanje tehničkih načela učestalost komplikacija može se svesti na minimum, uz izvrsne funkcionalne i rehabilitacijske ishode.