Novi konceptualni okvir cerebralne paralize - Ana Katušić (Medicina Fluminensis, 2026)
Cerebralna paraliza već desetljećima zauzima središnje mjesto u dječjoj neurologiji i rehabilitaciji, no njezino se određenje kontinuirano razvijalo. Od prvih opisa do međunarodnog konsenzusa iz 2007. godine, koncept cerebralne paralize mijenjao se u skladu sa znanstvenim spoznajama i društvenim promjenama. Napredak u razumijevanju genetskih i upalnih mehanizama, prepoznavanje raznolikosti u kliničkoj slici te sve snažnija uključenost osoba koje žive s cerebralnom paralizom doveli su do prijedloga novog određenja. U ovom radu prikazuje se novi konceptualni okvir cerebralne paralize, predložen 2025. godine, koji opisuje cerebralnu paralizu kao cjeloživotno neurorazvojno stanje nastalo u ranom stadiju razvoja. Ono je obilježeno poremećajima pokreta i položaja tijela koji dovode do ograničenja u aktivnosti, a pripisuju se malformacijama ili neprogresivnim, nedegenerativnim oštećenjima mozga nastalim u fetalnom ili dojenačkom razdoblju. Okvir naglašava individualnost svakog fenotipa te integrira motoričke i nemotoričke aspekte u jedinstvenu kliničku sliku, u skladu s biopsihosocijalnim modelom i Međunarodnom klasifikacijom funkcioniranja. Predloženo određenje donosi novu perspektivu razumijevanja cerebralne paralize jer naglašava cjeloživotni karakter stanja, uključuje nemotoričke teškoće te povezuje medicinsku dijagnozu s iskustvom sudjelovanja u zajednici. Time se koncept cerebralne paralize premješta iz biomedicinskog okvira prema sveobuhvatnijem razumijevanju s izravnim implikacijama za dijagnostiku, rehabilitaciju i oblikovanje društvenih politika. Njegova daljnja primjena zahtijevat će interdisciplinarnu raspravu, empirijska istraživanja i prilagodbu zdravstvenih i socijalnih sustava.