Hemodiyaliz Hastalarının Öz Bakım Gücünün Günlük Yaşam Aktivitelerine ve Egzersiz Engellerine Etkisi - Esra Saraçoğlu; Dilek Kıymaz; Ümmühan Kılıç (Hacettepe University Faculty of Health Sciences Journal, 2026)
Amaç: Araştırma Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Diyaliz Ünitesi’nde hemodiyaliz tedavisi alan hastaların öz bakım gücünün, günlük yaşam aktivitelerine ve egzersiz engellerine etkisini belirlemek amacıyla yapıldı.Yöntem: Kesitsel-tanımlayıcı türde yürütülen araştırma diyaliz ünitesine kayıtlı, araştırmaya katılmayı kabul eden 97 hemodiyaliz hastası ile tamamlandı. Araştırmanın verileri Kişisel Bilgi Formu, Öz-bakım Gücü Ölçeği (ÖBGÖ), Katz Günlük Yaşam Aktiviteleri İndeksi (GYA) ve Diyaliz Hastalarında Egzersiz Yararları/Engelleri Ölçeği (DPEBBS) ile toplandı. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, ANOVA, post-hoc analiz, t-testi, Mann-Whitney U, Kruskal Wallis testleri ve çoklu doğrusal regresyon testi kullanıldı. İstatistik anlamlılık p