Klinische kenmerken en chirurgische behandeling van urogenitale endometriose: een retrospectief cohortonderzoek - Hanzhe Dong; Eefje Oude Lohuis; Johanna M. A de Bruin; Bob Theodoor Merks (Tijdschrift voor Urologie, 2026)
Samenvatting Endometriose kan verscheidene orgaansystemen aantasten. Urogenitale endometriose (UGE) is een zeldzame vorm van diepe endometriose met betrokkenheid van blaas en/of ureters. In dit retrospectieve cohortonderzoek werden 80 vrouwen met UGE geïdentificeerd onder 1.568 geopereerde patiënten met diepe endometriose (2018–2024), overeenkomend met een prevalentie van 5,1 %. Blaasendometriose kwam voor bij 34 patiënten, ureterbetrokkenheid bij 32 en gecombineerde ziekte bij 14. Dysurie trad vaker op bij blaasbetrokkenheid, terwijl ureterbetrokkenheid geassocieerd was met hydronefrose. MRI volgens de #Enzian-classificatie kwam in 82 % overeen met intraoperatieve bevindingen. Chirurgische behandeling bestond uit blaasnodusexcisie, ureterolyse, ureter-re-implantatie of nefrectomie. Het merendeel van de complicaties was mild; ernstige complicaties waren zeldzaam. Chirurgische behandeling van UGE in een gespecialiseerd centrum gaat gepaard met een acceptabel complicatieprofiel en MRI is bruikbaar voor preoperatieve beoordeling. Daarnaast kan een multidisciplinaire aanpak bijdragen aan een succesvolle operatieve behandeling.